NEZLE VE GRİP TEDAVİSİ İÇİN İHTİYACINIZ OLAN TÜM İPUÇLARI
Kış ayları nezle ve grip açısından riskli aylardır. Bu aylarda soğuklar ve mevsim geçişleri dolayısıyla, bağışıklığımız zayıflamakta; dolayısıyla nezle yada gribe yakalanmamız kolaylaşmaktadır. Kasım ayından Mart sonuna kadar olan dönemde hepimiz kaçınılmaz olarak, nezle yada griple, ağır yada hafif bir şekilde karşı karşıya kalıyoruz. Eğer tedavi konusunda neler yapabileceğimizi bilirsek, hastalığı atlatmamız daha kolay olacaktır. Nezle ve grip semptomlarını gidermek için kolaylıkla uygulayabileceğiniz doğal ve bitkisel pek çok çözüm bulunmaktadır. İşte nezle ve grip tedavisi için ihtiyacınız olan tüm ipuçları:
NEZLE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Piyasada bulabileceğiniz bir çok nezle ilacı var.Ancak bu ilaçların çoğu ağzınızı kurutacak, sizi ya fazla uyutacak yada gece boyu uykusuz bırakacaktır. Oysa uygulayabileceğiniz gargaralar, içebileceğiniz bitki çayları ve uygulayabileceğiniz çok sayıda çözüm alternatifleri bulunmaktadır. Şimdi nezle için çözüm alternatiflerimize ve ihtiyacımız olan ipuçlarına bir göz atalım.
- Nezle için ilk ipucu; birkaç saatte bir çinko pastili emmek. Yapılan bir çalışmada 2 saatte bir 13mg çinko içeren pastil emen kişilerin, almayan kişilerden 3-4 gün daha önce iyileştikleri belirtilmiştir. Nezle semptomları başlar başlamaz ilk 24 saat içinde çinko pastilleri almaya başlamalısınız.Ancak günlük olarak 150 mg. ı aşmayın ve bir haftadan daha uzun almayın. Çünkü uzun vadede bağışıklığı zayıflatabilir. Aynı zamanda sitrik asit ve tatlandırıcı içeren çinko pastillerinden uzak durun. Sitrik asit ve tatlandırıcılar minerallerin etkinliğini azaltmaktadır.
- Altınmühür bitkisi;bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve virüsleri öldürebilecek içeriğe sahiptir. Kendinizi hasta hissetmeye başlar başlamaz, 5 gün süreyle altınmühür tabletleri alabilirsiniz. Tabletlerdeki etken madde içeriği 250-500 mg kuru rhizome root ekstraktı olmalı.
- Pek çok çalışmada; C vitamininin soğuk algınlığı süresini kısalttığı belirtilmiştir. Hastalık belirtilerini hisseder hissetmez, günde 5 defa 200 mg c vitamini almaya başlayın.
- Günde 8 bardak yada daha fazla su için. Bu miktarda su vücudunuzun ihtiyacı olan nemi sağlayacak, nezleden dolayı kuru gözlerinizi rahatlatacak, mukusu yumuşatarak sinüslerin boşalmasını kolaylaştıracak ve nezle kaynaklı şikayetlerinizi azaltacaktır. Ilık ballı limonlu su içmek; bu dönemde hem su ihtiyacınızı karşılayacak, hem de semptomlarınızı hafifletip, toksin atımınızı hızlandıracaktır.
NEZLE VE GRİP İÇİN DOĞAL İLAÇLAR
- Mürver çiçeği çayı için. Meyvemsi bir tadı olan bu bitkiyi rahatlıkla aktarlardan bulabilirsiniz. 2-5 gr kadar kuru çiçeği sıcak suda 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın ve süzün.Antiviral etkileri olan bu çayı günde 3 fincan kadar tüketebilirsiniz.
- Adaçayı,civanperçemi, zencefil, hibiskus ve ıhlamur çayları da nezle için etkili olan çaylardır. Civan perçemi cilt yüzeyindeki sirkülasyonu arttırır, immum sisteme baskı yapmaksızın, terlemeyi arttırarak, ateşi düşürür. Zencefilin ısıtıcı ve etkili bir antibakteriyel etkisi vardır.
- Astragalus eski bir Çin bitkisidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren; nezle ve griple savaşta oldukça etkili bir bitkidir. Uzmanların önerileri doğrultusunda tablet olarak alabilirsiniz.
- Tavuk suyu çorba için. Tavuk suyu yoğun mukusu incelterek, mukusun boşaltılmasını kolaylaştırır ve mukusa sebep olan iltihaplanmayı durdurur.
- Sarımsak yemek ve kokusunu buruna çekmek son derece faydalıdır. Sarımsağın mikrop öldürücü ve antibiyotik özellikleri enfeksiyonla savaşmakta size yardımcı olacaktır.Salatalarınıza ve çorbalarınıza bolca katabilirsiniz.
- Umckaloabo (afrika sardunyası) bitkisel desteğinden faydalanabilirsiniz. Soğuk algınlığı şikayetleriniz başlar başlamaz almaya başladığınızda, hem hastalık süresini kısaltacak ve hem de kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Umckaloabo ekstrelerini damla şeklinde eczanelerden bulabilirsiniz.
SİNÜS TIKANIKLIĞI İÇİN DOĞAL ÇÖZÜMLER
- Taze kök zencefili soyarak rendeleyin ve küçük miktarlarda yemeye çalışın. Yemeye çalışın diyorum, çünkü oldukça keskin bir tadı var. Ayrıca rendelenmiş zencefilin çayını yaparak ta tüketebilirsiniz. Zencefilin ısıtıcı etkisi sinüsleri açılmasına yardımcı olacaktır.
- Göğüse ve sırta karışım esansiyel yağlar sürmek; sinüslerinizi açıcak, nezle ve gripten kaynaklanan ağrı ve acıyı hafifletecektir. Bunun için 20 damla okaliptus yağı ile 5 damla nane yağı, 125 ml tatlı badem yağına karıştırılır. Az miktarda sırta ve göğüse hafifçe masaj yaparak sürülür. Isıtıcı bir etkisi olacak ve şikayetlerinizi hafifletecektir.
BOĞAZ AĞRISI İÇİN DOĞAL ÇÖZÜMLER
- 250 ml ılık su içine bir tatlı kaşığı deniz tuzu yada himalaya tuzu ekleyip, karıştırın ve bu su ile gargara yapın.
- Ilık limonlu su ile gargara yapmak ta bakteri ve virüslere karşı etkili olucaktır. Ayrıca tüm gargaralarınıza antibakteriyel etkisi açısından organik bal yada manuka balı ekleyebilirsiniz. Batan va ağrıyan boğazınızı rahatlatmakta faydası olacaktır.
- Adaçayı içmek, boğazınızdaki tahrişi azaltacak, boğaz ağrınızı hafifletecektir.Günde 2-3 defa bir fincan içebilirsiniz. Hatta ılık adaçayı ile gargara yapmak ta boğazınızdaki tahrişi azaltmakta etkili olacaktır.
- Ilık ballı limonlu su içmek, balın antibakteriyel özelliği dolayısıyla semptomların giderilmesine yardımcı olacaktır.
EN İYİ TEDAVİ ÖNLEM ALMAKTIR
- Mürver çiçeği çayını nezle olduğunuzda kullanabileceğiniz gibi, kendinizi halsiz hasta gibi hissetmeye başlar başlamaz, korunmak için de içebilirsiniz. Ayrıca mürverin sambucus adı altında eczanelerden bulabileceğiniz suda eriyen tablet formlarından da faydalanabilirsiniz.
- Ekinezya bitkisel tabletleri bağışıklığınızı kuvvetlendirip, soğuk algınlıklarının önlenmesinde yardımcı olucaktır. Uzmanların tavsiyesi doğrultusunda, günlük olarak 500mg-1000mg kadar alınabilir. Ancak 3 haftadan daha uzun süre kullanılmamalı, ara verilmelidir. Ekinezya yerine altınmühür yada astragalus bitkilerinin ekstraktlarını da kullanabilirsiniz.
- D vitamini ve çinko minerali bağışıklığınız açısından son derece önemlidir. Ancak kullanım öncesi test yaptırılmalı, eksiliğiniz varsa kullanılmalı.
- Her gün düzenli olarak sinüs yıkama işlemi yapmak mikropların yerleşip, enfeksiyon gelişmesini önleyecektir. Bunun için neti pot yada eczanelerden bulabileceğiniz sinüs yıkama aparatlarını kullanabilirsiniz. Bu işlem aynı zamanda alerjik kişiler için de son derece faydalıdır.